april 13, 2017

4 tips voor het schrijven van de beste IT vacature

Het kan erg moeilijk zijn om de juiste IT specialisten voor jouw bedrijf te vinden. Vaak wil je iemand met veel ervaring in huis halen, maar reageren er juist startende kandidaten op. Hoe kun je nu een vacaturetekst schrijven die de juiste specialisten aanspreekt? Het is belangrijk om hiervoor eerst te bedenken hoe werkzoekenden een vacaturetekst lezen. Verdiep je in de werkzoekende IT specialist! We geven je graag nog meer tips, zodat jij straks de IT specialist in huis haalt die jouw organisatie nodig heeft.

Tip 1: schrijf doelgroepgericht

De eerste tip valt een beetje samen met bovenstaande. Het is niet alleen belangrijk om te weten hoe werkzoekenden een vacaturetekst lezen, maar ook om te weten waar zij naar op zoek zijn. Het is belangrijk dat je bedrijf en de functie bij de werkzoekende IT specialist past. Benoem daarom de USP’s van je bedrijf en je product/dienst in de vacaturetekst. Zorg ervoor dat je je onderscheidt van andere potentiële werkgevers. Maak de vacaturetekst dan ook persoonlijk! Niemand voelt zich aangesproken als je iedereen aanspreekt. Het is daarom erg belangrijk dat je in de vacaturetekst ook direct de IT specialist aanspreekt waar jij n

Tip 2: geef voldoende informatie

Als een IT specialist op zoek is naar een nieuwe uitdaging, dan wil hij of zij goed geïnformeerd worden, alvorens hij of zij gaat reageren. Je wil de lezer met zo min mogelijk vragen achterlaten! Het is dus belangrijk dat je alle relevante informatie geeft. Denk hierbij aan:

  • Volledige informatie over het bedrijf: denk niet alleen aan praktische zaken zoals locatie, maar ook aan onderscheidende factoren van je organisatie. Werk je bijvoorbeeld duurzaam, zijn er doorgroeimogelijkheden? Hangt er een formele of informele sfeer? Let hierbij wel op dat je niet te veel “lege” woorden gebruikt. Het moet geen vaag verhaal worden!
  • Volledige informatie over de functie: kies niet voor een hippe functienaam, maar voor een functienaam die echt zegt wat de functie inhoudt. Dit geldt ook voor de taken en verantwoordelijkheden, gebruik woorden die betekenis hebben en ook echt wat zeggen over de functie.

Tip 3: wees specifiek over de functie-eisen en arbeidsvoorwaarden

Ben je echt op zoek naar een IT specialist met meer dan 5 jaar ervaring? Geef dit dan ook duidelijk aan in je vacaturetekst! Je mag er gerust bij zetten dat het geen nut heeft om te reageren als je hier niet aan voldoet. In de taken kun je ook begrippen gebruiken waarvan enkel echt ervaren IT specialisten de betekenis weten en kennis van hebben. Omschrijf ook wat de vacature uniek maakt.

Ook primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk. Geef aan als er bijvoorbeeld vanuit huis gewerkt kan worden, hoeveel vakantiedagen je geeft en hoe het zit met pauzes en bijzonder verlof. Zijn er winstuitkeringen of een dertiende maand? Geef dit ook aan.

Tip 4: wees creatief

Natuurlijk is het belangrijk om duidelijk te zijn, maar het is ook belangrijk om op te vallen. Er is veel vraag naar IT specialisten, maar je wil natuurlijk dat dé IT specialist jouw organisatie kiest om te komen werken! Het is dus belangrijk om creatief te zijn, op zo’n manier dat de IT specialist die jij graag wil hebben, ook op jouw vacature gaat reageren, en niet op die van een ander!

Lukt het je niet om de juiste specialisten binnen te halen, en heb je deze toch dringend nodig? Dan kun je bij ons terecht voor ICT detachering. Wij zorgen ervoor dat jij de juiste specialisten in huis hebt!