september 26, 2016

De voor- en nadelen van een online backup

Als bedrijf zijnde kun je er tegenwoordig niet meer om heen. De transitie van offline naar online is ingezet en dit heeft ook effect op je opslagruimte en netwerkbeheer. Met name de wat grotere bedrijven hebben een groot netwerk om alle bestanden te beheren. Een bekend voorbeeld daarvan is een externe harde schijf waarop iedere medewerker toegang heeft. Er zijn verschillende voordelen te benoemen, en natuurlijk ook nadelen. Is jouw bedrijf al klaar om de overstap te maken naar een online backup?

De voordelen

De voordelen van een online backup zijn groter dan de nadelen. Het belangrijkste voordeel is de online toegang die het je biedt. Je kunt altijd en overal bij je bestanden en je backups. Het biedt daarom extra flexibiliteit voor jezelf maar ook voor je medewerkers. Wanneer iemand plotseling afwezig mac-459196_1280is of thuis werkt, kan hij/zij toch bij belangrijke bestanden om bijvoorbeeld even snel wat door te sturen naar collega’s. De enige vereiste is internettoegang, maar dat is tegenwoordig overal aanwezig. Het tweede voordeel is de externe locatie van een backup, deze wordt namelijk extern gehost. Dat is dus anders dan bij een externe harde schijf. Hierdoor is het systeem onafhankelijk van gebeurtenissen op kantoor. Dus stel er breekt brand uit, dan zijn je bestanden nog steeds veilig en ben je geen belangrijke informatie verloren. Een ander voordeel is dat het beheer op professionele wijze uit handen wordt gegeven. Ook al weet je wel enigszins wat van IT werkzaamheden af, belangrijke zaken kun je vaak beter uit besteden. Zij weten precies hoe de netwerksystemen in elkaar steken, installeren het voor je en zorgen voor een veilige omgeving voor je bestanden. Zeker dat laatste is belangrijk!

De nadelen

Om een eerlijk beeld te geven over het online backuppen van bedrijfsgegevens benoemen we ook de nadelen. Als bedrijf zijnde betaal je een extern bedrijf voor het opslaan van je data en het creëren van een online netwerk. Het gaat vaak om privé gevoelige bedrijfsinformatie die niet zomaar openbaar gemaakt mag worden. Het is dus belangrijk dat hier discreet mee om wordt gegaan. Hetzelfde geldt voor de overheid, zij kunnen informatie opeisen. Dit gebeurt echter zelden en daarover hoef je je als bedrijf dus geen zorgen om te maken. Het is pas interessant voor de overheid als er onzuiverheden zijn binnen je bedrijf, waardoor ze informatie willen doorlichten. Zorg daarnaast dat je internetverbinding sterk genoeg is, zodat iedereen ook echt daadwerkelijk online kan werken. Internet is namelijk onmisbaar bij dit systeem.

Hoe is het netwerkbeheer bij jouw bedrijf geregeld? Gaat alles nog via externe harde schijven? Of heb je de overstap al gemaakt. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je systemen up-to-date zijn en regelmatig worden gecontroleerd. Zo kun je ervoor zorgen dat je systeem snel blijft en niet vertraagd. Bied je medewerkers de flexibiliteit en durf de controle over te geven aan het internet. Het is belangrijk met de tijd mee te groeien en een online backup is daarin een logische stap. Wil je dit graag uitbesteden? Bel dan direct naar: 06 51 30 54 66 of vul ons contactformulier in.