augustus 18, 2016

Internet of things

De trend ‘internet of things’ is niet meer weg te denken in de wereld van ICT, systeembeheer en daarmee dus ook de wereld van Ritchie Solutions. Technologie groeit enorm en het internet speelt daar een grote rol in. Met ‘internet of things’ wordt bedoeld dat alle apparaten tegenwoordig met elkaar verbonden door het internet. Zo kunnen bijvoorbeeld kledingproducenten door een mini-chip de retailroute van kledingstukken volgen, kan een sporter fitnessprestaties meten met een horloge en kunnen auto’s zelfstandig rondrijden. Dat alles dankzij deze snelle ontwikkelingen op het gebied van techniek.

Wat is het Internet of things?

3006929764_c9c81aa491_m (1)Alle veelgebruikte dagelijkse voorwerpen worden steeds meer met elkaar verbonden door het internet. Dat begon met het simpelweg opslaan van bestanden. Dit wordt tegenwoordig niet vaak op een harde schijf gedaan, maar meer in de online cloud. Het gaat dus over alle connecties die worden gemaakt tussen fysieke objecten en de virtuele wereld. En dan vooral de apparaten waarbij geen menselijke handelingen gebruikt worden, zoals een laptop of tablet. Zo bestaan er ook slimme koelkasten! Deze koelkasten houden zelf in de gaten of producten over de datum zijn of niet. Is dit het geval? Dan bestelt de koelkast zelf een nieuw product.

Hello Barbie

Er worden razendsnel nieuwe producten ontwikkeld die gebaseerd zijn op de trend ‘Internet of things’. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘Hello Barbie’. Deze Barbie is namelijk interactief dankzij een microfoon en een netwerkkaart waardoor deze een simpel gesprek kan voeren met een spelend kind. Zodra het kind wat zegt tegen de Barbie, worden de woorden opgenomen en naar een server verzonden. Vervolgens formuleert deze een antwoord terug, dat de Barbie uitspreekt tegen het kind. Natuurlijk een knap staaltje vakwerk, maar het blijft een feit dat er een internetverbinding nodig is om de Barbie te laten spreken. Dat geldt eigenlijk voor bijna alle apparaten die zijn ontwikkeld en inspelen op deze trend.

Smart City

Een ander voorbeeld is onze hoofdstad Amsterdam, dit is tegenwoordig een smart city. Hiermee wordt bedoeld dat in de stad overal Wi-Fi te vinden is. Dit is gedaan door allerlei Wi-Fi hotspots te installeren en iedere hotspot een bereik te geven van 10 kilometer. De investeerder zocht ongeveer 13 bedrijven die belangeloos een kastje wilden installeren in hun kantoorpand (à €1200.- per stuk), waardoor nu heel Amsterdam is gedekt met internet. Dit levert weer veel nieuwe mogelijkheden op voor verschillende bedrijven en natuurlijk gemakken voor de gebruikers. Het is nu een stuk handiger om bijvoorbeeld je fiets terug te vinden in Amsterdam, dankzij een simpele sensor die in verbinding staat met je mobiele telefoon!